Cambodia
Indhold 
CambodiaSaigonHoi AnHueHanoiMai ChauHanoi igenSa Pa/Bac Ha Hanoi 3 CatBaAfslutning
Cambodia


English version



Onsdag 7 april
Afrejse til Bangkok med Thai Airways kl. 14.30. Forventningerne var store. Vi ankom til Bangkok næsten til det programsatte tidspunkt. Vi havde kun kort ventetid i Bangkok.

Torsdag 8 april
Kl. 8.00 rejste vi igen med Thai Airways til hovedstaden Phnom Penh. Her blev vi modtaget af mine cambodianske venner: Sambath og Ratha, nogle i Ratha bil og andre i TukTuk.
Ankomst til Phnom Penh: Rantha,Sambath og deres mor Sarun

Vi kørte nu til vores hotel Royal Star, som ligger på flodpromenaden tæt på der gamle Kongepalads. Vi blev checked ind og aftalte at besøge Kongepaladset i dag, så vi har god tid. Der blev også hvilet lidt inden vi skulle ud at spise. Ja alle fik "Blind massage". Der skete en misforståelse idet Ratha skulle med os ud at spise, men kom ikke. Vi må imorgen have opklaret hvorfor. Aftenen sluttede med cappuccino på mit værelse. På restauranten hvor vi spiste blev deren højt løftet stemning. Der kom mange fra gaden forbi og de de fik danske flag. Der blev skålet og meget festligt men dyrt. Vi mistede kontrollen med det. Det var snarere vores restaurants skyld end vores. Men der var god stemning. Det må vi tage ved lære af. Men hvad gør man ikke for en festlig aften. Vi syntes ikke det var OK, men acceptabelt. Fra kl. 18.00 til 20.00 blev der danset på flodpromenaden. Der er masser af unge der danser og alle kan være med. Vi har fået værelse til floden, så vi kan følge festlighederne.

Kongepaladset Kongepaladset
Kongepaladset Kongepaladset
Børn i Phnom Penh. I landsbyen
Børn i Sambos landsby Fra landsbyen

Fredag 9 april
Efter et dejlig morgenbord på toppen af hotellet, kom Sambath og hentede os. Vi skal besøge et landbrug, som Sambaths yngre broder ejer. Han har ryddet området for miner og har familie og venner til at dyrke jorden. Sambo, som broderen hedder, arbejder i byen. Han er ikke selv landmand. Efter at have hilst på nogle af landsbyens indbyggereforetog vi en vandretur til en skole, som ligger på vej til et udsigtspunkt. Skolen havde nytårsferie. Sambo er jurist i Phnom Penh. På dette udsigtspunkt er der en pagode, hvor der lever mange budistiske munke. Alt virker som om der ikke kan gro noget. Det er virkelig den tørre periode. Der er 2 måneder til den lille regntid. Jeg tænker tit: kan der virkelig gro noget her. Men regnen betyder alt her. Sambaths onkel hentede en frugt ned fra en høj palme. Det lignede en kokosnød men var en frugt, som han pressede. Mens vi har været på vandring har mange fra landsbyen lavet mad til os. God mad under primitive forhold. Efter en lille siesta var landsbybeboerne samlet til uddeling af tøj fra Danmark og fra indkøb i Phnom Penh. Det er spændende at dele tøj gaver ud til så mange glade mennesker. Her ville jeg have ønsket at kunne dele mere ud. Nu er vi kun 5 personer... Sambath og hans mor havde besluttet at det skulle være en anden landsby denne gang. Han havde samlet landsbybeboerne ved en pagode.
Gaveuddeling Gaveuddeling i landsbyen
Gaveuddeling i landsbyenFra gaveuddeling
Dame får en saron
Dame får en saron ved gaveuddeling

Sambath kommer nu og vi skal ud at spise. Det blev et virkelig spændende måltid til en billig pris og sådan ksn der være stor forskel på måltiderne.

Lørdag 10 april
Igen et dejligt morgenbord. I dag lavede vi en spændende bytur. Første besøg den store Pagode, der ligger midt i byen på en stor høj. Der var mange aber, som holder til her omkring pagoden. Der er mange cambodianere, som kommer her. Der kommer folk som skal til eksamen, nogle som har sygdom i familen, andre som skal giftes og andre af andre årsager. Det gælder det samme, man laver en bakke med frugt, øl, cola, røgelsespinde og andre ting. Disse ting bliver stillet på alteret og man fremsiger sine bønner. Nogle går uden om pagoden og hygger sig og efter ca. 1 time henter man sine offerbakke og spiser indholdet. Røgelespinde og 'pagodeflag' blive brændt. Disse ting kan kun bruges en gang. Et spændende besøg. Nu kører vi til Toul sleng fængslet. En tidligere skole. Den bliver også kaldt S21. PolPot ombyggede skolen til en henrettelsesplads. Der blev henrettet mere end 2. mill. cambodianere på de 5 år PolPot var ved magten. Hver 5. cambodianer måtte lade livet. Det var fortrinsvis de intellektuelle, læger, folk med universitets uddannellse der blev henrettet. Dog blev der i nogle tilfælde også henrettet børn. Vi så cellerne, torturinstrumenter og utrolig mange billeder af de henrettede. En tragedie i Cambodias historie.
Toul sleng fængslet

Toul sleng fængslet
Toul sleng fængslet Toul Sleng
Toul Sleng fængsletToul Sleng fængslet
Berømt billedkunstner
Berømt billedkunstner
Vi kørte til det russiske marked, hvor man kunne købe næsten alt. Vi gik rundt hver især. Jeg købte gaver til mine vietnamesiske venner. Der blev også tid til at se et meget fattigt område i Phnom Penh. Kl. 15.30 tog vi alle med TukTuk til blind massage. Kl. 19.30 kommer Sambath og henter os, idet vi skal spise i Rathas og Sarums hjem. I morgen kører vi med bus til Siem Reap.
Ratha Ratha og datter
RathaRatha og datter

Søndag 11 april
Efter et dejligt morgen måltid afgang til Siem Reap. Denne gang med bus kl 7.30. Sambath tog med i bussen. Vi aftalte at han ville køre os ud til Angkor. Vi er nu landet i Siem Reap og har fåert værelserne på Mandaly Inn. Kl. 16.30 kørte vi til Angkor for at se solnedgangen over Angkor Wat. Det er blevet memmerere at komme til toppen. Det vil dog sige at det sidste stykke er stadig besværlig. Med stor forsigtighed går vi det sidste stykke op og ned. Da jeg var her første gang i 2002 var der ca. 100 mennesker. Nu er der mange tusinde, måske 3000 menesker. Efter at vi havde set solen gå ned, kørte vi ud for at spise sammen med Sambaths kone, som han er blevet gift med 14/3 - 2010. Vi spiste i Sambath og hans kones hjem, hvor Sarun og Sambaths kone havde lavet maden, og den var meget velsmagende. Vi skal tidlig op i morgen, idet vi kører fra hotellet kl. 5.00.
Mums datter og Henning Ved nytår sanggruppe
Mums datter og HenningVed nytår sanggruppe
Sambath og kone og Henning
Sambath og kone og Henning

Mandag 12 april
Vi kom tidlig op ca 4.30 og kørte fra Mandalay Inn kl. 5.00. Det gælder solopgang over Angkor Wat, på disse breddegrader er det kl. 6.00. Inden vi kører tjekker jeg om alle har billetter, som vi fik igår. Vi siger goddag til vores TukTuk chauffører. Det var stadig mørkt, da vi kørte fra hotellet. Vi kørte igennem et tjekpoint, netop det sted vi fik billetterne igår. Solnedgangen er et tilløbsstykke og det er solopgangen også. Der var en speciel stemning, når alle venter på at solen står op. Det må være stedet, vi var alle kommet for det samme. Morgenmad fik vi tæt på Angkor Wat. For 1000 år siden levede her mere end 1 mill. mennesker. På samme tid var der ca. 20000 i Paris. Angkor Wat er lige så stor som den forbudte by i Peking i Kina. Der er gået lige så mange sten til Keops pyramiden i Egypten som til Angkor Wat. Efter morgenmad var første stop Angkor Thom. Kongebyen, hvor der er 3 porte for at komme ind. Vi stoppede før porten og gik igennem for igen at stige på vores TukTuk. Første stop var Bajon Templet. Det er templet med de mange ansigter. I de 10 år jeg er kommet her, har man restaureret det. Det bliver man nok aldrig færdig med. Vores guide fortakte om Kremernes historie ud fra billeder og relieffer på murene. Der er ingen, der kan huske alle de navne. Men kort fortalt bliver kremerriget grundlagt i ca. 500 - 600 tallet. Den første stormagt som styrede var Champriget, som strakte sig fra det centrale Vietnam med hovedsæde i My Son tæt på Da Nang. Det er også her musæet ligger. Man kan se Champkulturen på den anden side af Siem Reap, modsat Angkor. Ca. år 1000 overtog kremerne styret, som dækkede Cambodia, Burma, Vietnam, Laos og lidt af Thailand. Hovedsædet blev Angkor, som vi har kørt rundt i. På reliefferne som guiden har fortalt om afbilledes : krigerene, kongerne og religionen. Angkor har skiftevis været hinduistisk og budistisk. Når man var i krig med indere kan man se det på ansigterne. Når det er mod kremere er ansigterne og ørerne lange. Man kan også se hvilken religion landet havde. Efter Bajon templet går vi ind på kongeslottet, som er meget forfalden. Inden vi går ind i kongeslottet paserrer vi et kæmpe hindutempel, som har været under restaurering i nu 15 år. Der vil nok gå 10 år mere før det er færdig restaureret. Vi så kongeslottet. Når vi går rundt der, er der mange, som vil sælge alt muligt til os. Det må vi finde os i, men der kan dog også gøres mange gode indkøb. Jeg købte mange ting: gaver til mine vietnamesiske venner. På vej gennem kongeslottet, ja det må være kongeslotsparken, så vi kongernes 2 svimmingpools. Vi gik så ud gennem haveporten eller indgangen. I Angkors storhedstid var det her de store elefantkampe foregik. Kongen og de religiøse ledere og de styrende sad 4 meter oppe. Der hvor vores tuktuk holdt samt alle busserne, var stedet hvor man havde elefanterne.
Her var der elefantkampe
Her var der elefantkampe
Inden frokost kunne vi lige nå at se Ta Phrom templet. Det er templet med de store træer. Selv om jeg har set det mange gange er det stadig meget imponerende. Hvis man fjernede træerne og de lange rødder ville templet falde sammen.
Gruppen ved Ta Phrom Gruppen ved Ta Phrom
Gruppen ved Ta PhromTa Phrom
Mere om Angkor Wat

Angkor WatAngkor Wat
Angkor WatAngkor Wat

Nu var det tid til frokost som vi indtog i en god resturant. Vi har gemt det største tempel til sidst: Angkor Wat. Ja vi så solopgangen.
Solopgang over Angkor Wat Meget stejle trapper i Angkor Wat
Solopgang over Angkor WatMeget stejle trapper i Angkor Wat

Det er et imponerende tempel. Både hinduer og budister har sat sit præg på det. Igen lige som i Bajon Templet er der lange galerier af billedrelieffer over kremernes historie. Guiden kunne fortælle meget mere end han gør, men nu kan vi næsten ikke kapere mere. Fra 2008 kan man ikke komme helt op. Der har været mange uheld. Når vi ser de stejle trapper, kan man godt forstå hvorfor. Det var ellers et godt sted at meditere i de øverste gallerier. Vi tager vores tuktuk tilbage til Mandalay Inn mættet med indtryk. For 2 måneder siden indviede man en helt ny trappe til toppen, hvor der var lagt vægt på sikkerheden. Vi sluttede lidt før end vi plejer, idet varmen har været svær at klare, over 41 grader. Alle var enig om at det var bedst at slutte nu. Jeg kan roligt sige at vi var trætte. Festmiddag i aften. Vi var 5 danske, Sambath og hans kone Peth, Chhiev og hans to piger, Sophael (tidligere guide). Middagen var meget smagfuld.
Chhievs 2 døtre
Chhievs 2 døtre

Tirsdag 13 april
Vi skal til Vietnam, Saigon. Vi kørte fra Mandalay Inn kl. 8.00 morgen efter at have spist morgenmad. Første stop med vores tuktuk var et tempel byggeri til minde om ofrene efter PolPot. Man kaldet det "Killing Fields". Her er flere budistiske munke og der er en kostskole. Eleverne bliver undervist af munkene. Vi så hvordan de boer. Ja vi var også inde at se templet med utroligt mange budistiske motiver. Vi kører videre og besøger Chhievs kones internet cafe. Videre til Chhievs hjem og ser hans husdyr som er krokodiller. Han har en lille gård til dem 10 * 20 meter. Vi kravler op på en stige for at se dem. Der var heldigvis ingen der styrtede ned.
I chhievs hjem og hans husdyr krokodiller


Nu går det videre mod Ton le Sap floden. Vi sejlede ud for at få frokost på selve søen. På dette tidspunkt er søen ikke så stor. Den kan blive 5 gange større når det bliver regntid om 2 måneder. Vi besøgte Sophaels hjem inden Ton Le Sap floden. Huset er blevet meget større. Hele underetagen er blevet bebygget. Her boer nu Sophaels søster, som lige er blevet gift i februar. Det er Sophaels far der er tuktuk fører. Vi havde Chhiev to piger samt deres kusine , 3 velopdragne piger med. Til frokost fik vi en dejlig fiskesuppe. Der blev fanget en fisk fra hyttefadene. Vi sidder nu i Siem Reap lufthavn og venter på afgang til Saigon. En rolig flyvetur til Saigon.
Ton le Sap floden Ton le Sap floden
Ton le Sap flodenTon le Sap floden